Články

Rok 2021 v knihách

Rok 2021 se nachýlil ke konci a s ním i třetí ročník naší, dnes už tradiční, čtenářské výzvy. A. mi to sice letos se svými 57 knihami jednoznačně natřela, přesto však i za sebe hodnotím uplynulý rok kladně.

Přečetl jsem celkem 30 knih, což je sice o jednu méně než minulý rok a o dvě méně, než jsem si na začátku roku stanovil, ale co už. Však jsem průběžně celý rok trousil, zejména v reakci na průběžný stav, že mi o ta čísla vlastně vůbec nejde.

Více beletrie

Stejně jako v minulém roce i letos tvoří onu třicítku přečtených knih směsice z různých oborů. Možná jsem ale přeci jen letos přečetl více té beletrie. Bylo fajn si tak připomenout, že není třeba do sebe stále jen hustit informace z populárně naučné literatury, a že i beletrie rozhodně má co nabídnout. Šikmý kostel od Karin Lednické, Plochozemě od Edwina Abbotta, Gentleman v Moskvě od Amora Towlese, Když Nietzsche plakal od Irvina D. Yaloma, Proces od Kafky a Cizinec od Alberta Camuse, to vše jsou romány, které jsou toho jasným příkladem. Své místo v této kategorii jistě má neskutečný Terry Pratchett, jehož Dámy a Pánové představují nepřekonatelnou zeměplošskou klasiku. Stylem se Pratchettovi zase velmi blíží Stopařův průvodce galaxií, dnes už rovněž nesmrtelná klasika.

Taleb a Gladwell, takové moje stálice

Vedle beletrie jinak samozřejmě témata z oblasti přírodních věd, ekonomie, technologie a filozofie stále táhnou i nadále. Letos jsem dočetl zbývající knihy od Nassima Taleba z jeho série Incerto – Zrádnou nahodilost, Černou labuť a Prokrústovo lože. Taleb je jedním z mých oblíbených autorů a v budoucnu se rozhodně chystám jeho knihy přečíst znovu.

Totéž platí i o Malcolmu Gladwellovi. S knihou od něj nemůžete udělat chybu. Gladwell dokáže snad sebevíc komplikované téma podat takovým způsobem, že se vám po přečtení jeho knih zdát, že vlastně nerozumíte tomu, proč by vlastně mělo vůbec jít o komplikované téma. Letos jsem od něj přečetl Blink o síle intuice a bezprostředního rozhodování, a David and Goliath o tom, co ve skutečnosti znamená zdánlivá výhoda.

Přírodní vědy, ekonomie, filozofie a další

Z oblasti přírodních věd jsem přečetl Příběh matematiky od Anne Rooney a knihu Duchové vesmíru od Petra Kulhánka o neutrinech. O Bitcoinu a ekonomii letos kupodivu jen jednu knihu, Layered money, možná proto, že víc jich už zkrátka nebylo třeba. Letos jsem zabrousil i do historie a přečetl Carlinovu Hard core historii o tom, jak „konec dějin“ je vždy blízko.

Za to přemýšlivých knih jsem letos přečetl více. Jsem rád, že jsem konečně zdolal Seneku a jeho Dopisy (uf, ty mi daly zabrat). Dále Nietzscheho aforismy o lásce a nenávisti, Formánkovu poslední a velmi osobní Knihu o tichu a Sedláčkův druhý díl jeho Druhé derivace touhy o „nekončících otázkách“.

Mezi „přemýšlivé“ rozhodně patří i kniha The Boy, the mole, the fox and the horse, která nabízí milé zamyšlení o tom, co je v životě důležité.

Nové objevy …„Škola života“ a Odeonky

Letos jsem rovněž učinil dva knižní objevy. Jednak mi pod ruku přišly knihy z dílny nakladatelství a vzdělávací instituce The School of Life (překl. „Škola života“). Konkrétně šlo o formátem encyklopedickou sbírku největších myslitelů všech dob, The Great Thinkers a o esejistické dílo Why You Will Marry the Wrong Person (překl. Proč si vezmete nesprávného člověka). V obou případech jde o bezva věci, které stojí za přečtení a budu díky nim tvorbu Školy života sledovat i nadále.

No a rok 2021 se zapíše do dějin jako rok, kdy jsem objevil Odeonky. Jasně, o tomto nakladatelství jsem samozřejmě věděl, ale letos jsem poprvé přečetl i nějaké jejich knihy. Vyzdvihnout jednoznačně musím Muže v červeném kabátě od Juliana Barnese. Pokud bych musel vybrat jen jednu knihu z těch, které jsem letos přečetl a tu doporučit, pak by to byla tato. A přitom je to tak nepravděpodobné. Jedná se o literárně historický obraz období Belle Époque. Nic, co bych čekal, že mě zaujme, a přece se tak stalo. Vynikající dílo.

Shrnuto podtrženo, byl to úspěšný čtenářský rok a doufám, že ten nadcházející na tom bude minimálně stejně. Pokud jde o knihy mám do roku 2022 velké plány.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *