sila zvyku
Ekonomie a lidské chování

Zvyk je železná košile. Pravda, která platí dvojnásob

„Stovky zvyků ovlivňují naše životy – řídí, jak se ráno oblékáme, jak mluvíme s našimi dětmi a jak v noci usínáme; mají dopad na to, co obědváme, jak děláme byznys a jestli jdeme po práci do posilovny nebo na pivo. Každý z nich je reakcí na odlišné podněty a poskytuje svou vlastní odměnu. Některé jsou jednoduché, jiné komplexní, spuštěné emocemi a odměněné jemnými neurologickými odměnami. Ale každý zvyk, bez ohledu na jeho komplexnost, je poddajný. Nejzávislejší alkoholici se mohou závislosti zbavit. Společnosti v troskách se mohou znovu postavit na nohy. Člověk, který nedokončil střední školu, se může stát úspěšným manažerem.” – Charles Duhigg, Síla zvyku

Tip na tuto knihu jsem získal z investorského podcastu We Study Billionaires. Preston Pysh v něm často uvádí různé knižní tipy a zpravidla jsou to knihy velmi zajímavé. Mimo jiné, na jeho doporučení jsem si přečetl třeba i knihu The Price of Tomorrow, o které jsem psal zde.

Nepodceňujme zvyky

Síla zvyku je skvěle napsaná a čtivá kniha o roli, kterou v našich životech hrají zvyky. Charles Duhigg popisuje, kolik našeho jednání je vedeno nevědomým autopilotem.

Autor v knize představuje důležitost fungování lidských zvyků a jejich mechanismus na sérii několika reálných příběhů. Na příběhu pacienta, který utrpěl v důsledku závažné nemoci poruchu paměti, například Duhigg popisuje, že zkrátka některé věci, si náš mozek pamatuje aniž bychom si uvědomovali, že si je pamatujeme. Díky tomu je možné, aby člověk, který si není schopen vybavit, co měl před několika málo okamžiky ke snídani, dokázal bez problémů najít cestu domů z procházky nebo se po domácnosti bez problémů orientoval. Jedná se o silné svědectví toho, že naše vědomá zkušenost nemusí být pro naše přežití tak zásadní, jak by se mohlo zdát.

Jak naprogramovat chování

Síla zvyku je z mého pohledu velmi optimistická kniha. Ústředním sdělením je nejen výzva k tomu nepodceňovat zvyky, ale rovněž to, že je možné se svými zvyky manipulovat a díky tomu dosáhnout svých cílů.

Klíčem k porozumění zvyků, které řídí z velké části naše životy je pochopení tzv. smyčky zvyku:

1. Spouštěč – podnět
2. Rutinní činnost – zvyk
3. Odměna

Poté, co pochopíme tento mechanismus, otevírá se nám, podle autora, cesta ke změně chování. Stejný princip platí jak pro jednotlivce, tak pro komunity a obchodní společnosti.

Klíčem je identifikovat stěžejní zvyk. Jeho modifikací se zpravidla spustí lavina vedlejších doprovodných pozitivních změn (ideálně). Klíčem k úspěchu je pak jasný plán a víra v úspěch. Dokážeme-li docílit toho, že o jistých věcech nepřemýšlíme, ale jednoduše je učiníme, máme vyhráno.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *