Články

6 tipů, jak napsat věnování do knihy

Řada lidí kupuje knihy jako dárky pro své blízké, kamarády, kolegy apod., a proč taky ne? Knížka je skvělý dárek! Obzvlášť, když víte, po čem dotyčný touží nebo jaký žánr je jeho oblíbený, navíc nenajdete dárek, který se snadněji balí, a to je rozhodně bonus, který stojí za to!

Co ale z knihy udělá naprosto unikátní dárek, ke kterému bude mít dotyčný citový vztah bez ohledu na obsah knihy, je věnování. Pokaždé, když dostanu nějakou knihu, začnu v ní okamžitě listovat a hledám, jestli mi tam dárce náhodou nenapsal věnování, protože pak knížka získává naprosto nový rozměr.

Věnování může být skvělým prostředkem k tomu, jak si „zapamatovat“, kdo vám konkrétní knihu daroval a případně i k jaké příležitosti. Také ale může mít mnohem hlubší význam.

Způsobů, jak napsat věnování je hned několik. Níže uvádím jednotlivé typy a jak na ně.

1) Obecné věnování

Nejobecnější, ale také nejjednodušší věnování je takové, ve kterém je uvedeno, komu je knížka darována, od koho, případně k čemu a datum. Typickým příkladem bude: 

Elišce, 

k svátku od Tomáše.

– 2022

Není to nic extra, ale za mě určitě pořád lepší než nic. Pokud dostanu knížku a není v ní uvedeno ani výše uvedené, sama si obyčejnou tužkou na přední stránky napíšu, od koho, k čemu a kdy jsem ji dostala.

2) Lehce osobnější věnování

V lehce osobnějším věnování uvedete to samé, co v případě obecného věnování, tj. komu je knížka darována, od koho, případně k čemu, datum a nad rámec toho ještě například krátkou poznámku nebo přání, které mohou souviset s knihou, ale také nemusí, například:

Danovi,

na rozloučenou od kolegů.

Doufáme, že se ti knížka bude líbit.

– 2022

3) Věnování formou citátu

Když vás zrovna nenapadá, co dotyčnému napsat, ale nechcete jít pouze cestou varianty 1) nebo 2), můžete výše uvedené doplnit o zajímavý citát. Citát může být obecně o knihách, nebo klidně i o něčem, co souvisí například s událostí, ke které je kniha darována. Věnování pak může vypadat například takto:

Terezce,

k osmnáctým narozeninám od mamky a táty.

„Dospělý je ten, kdo umí být šťasten sám se sebou.“ – Osho

– 11. 11. 2022

4) Věnování související s obsahem knihy

Skvělá jsou věnování, která nějakým způsobem pracují s tématem knihy, která je předmětem daru. Pokud máte v úmyslu darovat knihu, kterou jste sami nečetli a úplně přesně nevíte o čem je, stačí si přečíst anotaci, která bývá na přebalu nebo na internetu. Pokud tedy například věnujete knihu Královnin gambit, která se věnuje šachovému tématu, připadá v úvahu například následující věnování:

Mému skvělému kamarádovi Adamovi,

který je v šachách nepřemožitelný, a přesto si s ním vždycky moc rád zahraju.

Michal Novák

– 2022

5) Nejosobnější věnování

Nejcennější a zároveň nejnáročnější jsou opravdu osobní věnování. V rámci těchto věnování máte možnost obdarovanému sdělit, čeho si na něm nejvíce ceníte, pro co ho obdivujete, jaký podle vás je, co k němu cítíte apod. Sdělit druhému některé věci do očí nemusí být vždy zrovna jednoduché, knížka je proto ideálním nástrojem, který vám to trochu usnadní. Například:

Aničce,

která tu pro mě byla, vždy když jsem jí potřebovala a která každého kolem sebe okamžitě nakazí svým neutuchajícím optimismem.

Děkuji Ti za vše, co jsi pro mě udělala, moc si toho vážím.

S láskou Bára V.

– květen 2022

6) Kombinace

Jednotlivé typy věnování můžete samozřejmě kombinovat, je tedy možné například napsat velmi osobní věnování, které bude zároveň odkazovat na název knihy. Pokud tedy koupíte například své přítelkyni knížku od Eleny Ferrante, která se jmenuje Geniální přítelkyně, může věnování vypadat například takto:

Mojí milované Agnes,

která je tou nejgeniálnější přítelkyní jakou jsem si mohl přát.

Krásné výročí!

S láskou Tvůj Mikuláš

– 31. 3. 2022

Pokud přeci jen ještě váháte a nejste si třeba jistí tím, zda jste připraveni na tak velký krok, jako je psaní do knížky, nebo si nejste jistí tím, jak by se dotyčný na takový zásah tvářil, můžete věnování napsat na papír a ten do knihy vložit. 

Věnování je skvělá věc, která z knihy může leckdy udělat to nejcennější co máme, obzvlášť, pokud nás člověk, který nám jej napsal, později opustil. Tak směle do toho!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *