Články

Tři doporučení na zajímavé letní čtení

Bill Gates už svá knižní doporučení na letní měsíce zveřejnil. Proto nezbývá, než zveřejnit i ta moje (ano, předpokládám, že moje doporučení budou zajímat přinejmenším stejný počet lidí, jako ta Gatesova).

Letošní rok je z mé strany, co do přečtených knih poněkud slabší. Nic naplat. Přesto je ale z čeho vybírat, neb většinou všechno, co přečtu v mých očích stojí za to.

Hard Core Historie

Rozhodně mohu doporučit knihu Hardcore historie od Dana Carlina, autora stejnojmenného podcastu a amatérského historika. Kniha se hodí nejen pro nadšence do historie, ale též pro všechno, koho dějiny alespoň trochu zajímají. Carlin dějinné události prezentuje neotřelým a srozumitelným způsobem. Hardcore historie se čte jako beletrie (detektivka), a to přesto, že dobře víme, jak každý příběh skončil.

hard core historie

Plochozemě

Pokud jde o beletrii, pak rozhodně stojí za to Plochozemě od Edwina Abbotta. Tento román mnoha rozměrů zaujme jednak svým námětem, a jednak skutečností, že byl napsán už v roce 1834, kdy neexistovala žádná teorie relativity.

Černá labuť

Doporučuji také Černou labuť od Nassima Taleba. Myšlenky v knize obsažené jsou neotřelé a rozhodně stojí za přečtení. Jen je třeba se přenést přes Talebův styl a tak trochu ignorovat jeho aroganci. Pořád je to snesitelné a na rozdíl od jeho posledních projevů na Twitteru jen slabý odvar.

Černá labuť

A jaké jsou vaše knižní doporučení? Pokud máte tipy na zajímavé knihy, tak sem s nimi do komentářů.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *