zlá krev
Technologie a IT

Každý startup prodává vizi a naději. Theranos nebyl výjimkou

Bad Blood (v češtině vyšlo pod názvem Zlá krev) je další z řady knih popisující skutečné události velmi čtivou formou. Příběh společnosti Theranos a Elizabeth Holmes je jako vystřižený ze scénáře hollywoodského trháku. Popisované skutečnosti jsou opravdu velmi těžko uvěřitelné, ale přesto k nim doopravdy došlo.

Revoluce z kapky krve

Elizabeth Holmes měla na počátku pravděpodobně skutečně vznešený cíl pomoci světu tím, že vytvoří inovativní řešení na provádění krevních testů pouze z jedné kapky krve. Na to konto ukončila své studium na Standfordu a založila Theranos. Nicméně hned od začátku se začalo ukazovat, že nápad je jedna věc, ale samotná proveditelnost řešení, je věc druhá. Elizabeth Holmes se ale nehodlala vzdát. To je v pořádku. Ostatně, proč ne. Nicméně Holmes se nejspíš nechala svojí vizí unést do té míry, že už si sama sebe představovala jako by skutečně uspěla. Ještě dřív, než se tak skutečně stalo. Bez ohledu na to, že prakticky nic z toho, o co se snažila nefungovalo jak mělo, se dále tvářila, že společnost má co nabídnout. Z Elizabeth Holmes a Theranosu se stal miláček Silicon Valley. Co na tom, že neměli žádný skutečný produkt. Všichni chtěli být součástí. Investoři, známé osobnosti, právníci a média.

Jako stavět autobus za jízdy

Jak je ale vůbec možné, aby jakákoliv společnost mohla fungovat tak dlouho jako Theranos aniž by kdo zjistil, že jde reálně o jeden velký podvod? Ačkoliv John Carryerou nabízí jistá vysvětlení na závěr své knihy, celé se to připomíná absurdní drama. Zejména pokud kdokoliv ze strany zaměstnanců, kdo si dovolil zapochybovat o proveditelnosti celého projektu, byl buď upozaděn nebo ze společnosti propuštěn. Podle všeho všichni, včetně představenstva, investorů a obchodních partnerů sdíleli společnou iluzi a nadšení, že budou měnit svět k lepšímu. A po cestě samozřejmě vydělají spoustu peněz. Při takovém nastavení mysli je nejspíš snadné sklouznout k přehlížení všelijakých varovných znamení, se kterými všichni přišli mnohokrát do styku.

Následující citace z knihy mi přijde nanejvýš trefná a bezvadně popisující, co se vlastně dělo, a proč k tomu došlo. A sice, že „způsob, jakým Theranos provozoval svoji činnost připomínal snahu postavit autobus během samotné jízdy autobusem“. To je samozřejmě zcela absurdní, přesto však to celé trvalo mnohem déle, než by mělo být možné.

Bad Blood je vynikající kniha a před prací Johna Carryerou smekám. Kromě knihy doporučuji i dokument, který byl o tomto skandálu natočen.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *