Beletrie

Prolhaný život dospělých | Elena Ferrante

Prolhaný život dospělých je další ze série knih vydaných pod uměleckým pseudonymem Elena Ferrante. Jedná se o „hezký“ obraz pokrytectví dospělých, kteří učí děti, že lhát se nemá, ale sami se tím v žádném případě neřídí. Co si pak dítě z takového přístupu odnese? Možná, že děti sice lhát nemohou, ale stačí počkat, než vyrostou, protože ve světě dospělých je patrně dovoleno vše.

I zdánlivě nevinná poznámka může dítě poznamenat na celý život

Kniha vcelku drsným způsobem ukazuje, jak je každé dítě zejména v období dospívání „křehké“ a jak jej může i zdánlivě neškodná poznámka poznamenat do konce života. Stejně jako jiní, i já si z dětství pamatuji řadu „křivd“, které mě provázejí i během mého dospělého života, ať chci nebo ne. Rozhodně je tedy dobré, čas od času si připomenout, že i v žertu pronesená poznámka se může někoho dotknout a zanechat neviditelný šrám, tím spíše, pokud se jedná o dítě v procesu dospívání.

Deprese, která neodchází

Celá kniha na mě díky svému tématu působila velmi depresivně a smutně. Události, které se v knize odehrávaly, měly vždy nějaký negativní podtext, který příběh neopustil ani na chvíli. Korunu tomu nasadil stejně depresivní závěr „dospění“ hlavní hrdinky. Sérii Geniální přítelkyně od stejné autorky (nebo možná autora?) jsem si nesmírně užívala, tato kniha byla spíše zklamáním. Rozhodně ne proto, že by se jednalo o pokles kvality psaní, ale právě pro uvedené ponuré téma, které zahrnovalo především lhaní, pletichaření, nevěru, zbabělost a všudypřítomnou pokleslost společnosti.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *